نام علمی: Wisteria spp
گلیسین گیاهی است از خانوادهٔ بقولات (لگومینوز) و از زیر تیرهٔ پروانه واران که منشاء آن شرق آسیا میباشد. درختچهای است خزان دار با طول عمر زیاد، بالا رونده چوبی، دارای برگهای متناوب و به فرم مرکب شانهای فرد، گلهایی به رنگ آبی، ارغوانی یا بنفش که به صورت گل آذین خوشه قرارگرفتهاند. گل آذین خوشهٔ زیبایش سبب معروفیت این گیاه شده است.
تفاوت انواع گونههای گلیسین در تعداد برگچهها، رنگ گلها و طول گل آذین است. گونه چینی طولاش تا ۱۸ متر میرسد. در گونه ژاپنی معمولا طول درخت حداکثر به ۹ متر میرسد. تعداد برگچهها ۱۳ تا ۱۹ عدد است و طول گل آذین بیشتر از گونهٔ چینی میباشد.
نکتهٔ جالب در مورد گلیسین این است که سالی دوبار گل میدهد. گل دهی اولاش در اواسط بهار و گل دهی دوماش در اواسط تابستان است. البته گلها در گل دهی دوم کوچکتر هستند. کاربرد این درخت در فضای سبز برای ساختن آلاچیقها و سایبانها است و این به شرط هرس و تربیت خوب است. این درخت کاربرد وسیعی در بونسای دارد. برگها و بخصوص بذور این گیاه سمی هستند و نبایستی خورده شوند.
نیازها
نور = گیاهی است که تقریبا به نور زیادی نیاز دارد و بایستی در مکانهای آفتابگیر کاشته شود.
خاک= به خاکهای لومی با زهکش مناسب نیاز دارد و خاکهای سنگین را نمیپسندد. به خاکهای گچی و آهکی حساس است و PH۵/۵ تا ۵/۶ (کمی اسیدی) بهترین حالت برای این گیاه است.
رطوبت = به رطوبت متوسط و منظم نیاز دارد. خشکی را به خوبی تحمل میکند و به رطوبت فراوان حساس است.
حرارت = گلیسین گیاه مناطق معتدله محسوب میشود و در محدوده دمایی ۴ تا ۳۵ درجه رشد میکند. نوسانات دمایی در بهار سبب ریختن گلها میشود.
تکثیر
به چندین روش گلیسین را میتوان تکثیر نمود: ۱- قلمه ۲- خوابانیدن ۳- پیوند زدن ۴- بذر
آفات و بیماریها
گاهی اوقات بیماری لکه برگی به این گیاه حمله میکند. قارچهای عسلی و حشرات مکندهای چون شتهها و شپشکها نیز به این گیاه آسیب میرسانند.
مشکلات محیطی و فیزیولوژیکی گیاه
گلیسین به خاکهای گچی و آهکی حساسیت دارد. خاکهایی با PH قلیایی برای این گیاه مناسب نیستند. کمبود آهن و فسفر و پتاسیم خاک به این گیاه صدمه میرساند و سبب کاهش تعداد گلها میشود و همان طور که ذکر شد یخبندانهای بهاره سبب ریختن گلهای آن میشود.
تغذیه
این گیاه به خاک کاملا غنی از مواد آلی و معدنی نیاز دارد. کود دهی قبل از زمان گلدهی برای پدیدار شدن گلهای زیبا ضروری است. در بهار و تابستان (در هر دو موعد گلدهی) کود دهی انجام میشود. در مورد نسبت کود دهی NPK آن اطلاعاتی در دست نیست اما کود سوپر فسفات به میزان ۶۸ گرم و سولفات پتاسیم به میزان ۴۸ گرم در هر متر مربع خاک به این گیاه داده میشود تا گلدهی تحریک شود و گلهای زیبایی پدیدار شوند.