
یاس رازقی گیاهی است بالارونده با گلهای سفید و کوچک که بسیار معطرند. این درختچه زیبا با درخت زیتون قوم و خویشی نزدیک دارد. در واقع هر دوی اینها از یک خانواده هستند. معمولاًرازقی را در کنار آلاچیقها و دیوارها و نردهها یا کنار درهای ورودی میکارند تا در فصل گل از عطر گلهایش استفاده کنند.
رازقی در تابستان به گل مینشیند و خانه شما را معطر میکند. در مناطقی مثل نواحی شمال کشور در فضای باز به آسانی رشد میکند، اما از آنجایی که نسبت به سرمای زمستان حساس است در نواحی سرد باید در گلدان کاشته شود و در زمستان به داخل ساختمان منتقل گردد.
اضافه کردن مکملهای غذایی در فصول گرم به گلدهی رازقی کمک میکند. از اوایل پاییز تا اوایل بهار هر وقت که فرصت داشتید میتوانید به انتقال و کاشت نهال رازقی اقدام کنید. اما تکثیر آن را باید در بهار انجام دهید.
طریقه تکثیر:
با روشهای مختلفی چون قلمه و خوابانیدن شاخه میتوانیم رازقی را تکثیر کنیم.
خوابانیدن شاخه:
برای این منظور شاخههای بلند یک یا دو ساله را که در قسمت پایین بوته قرار دارند انتخاب کنید، زیر هر شاخه، گلدانی را که از ماسه نرم پر شده قرار دهید و قسمت میانی شاخه را در داخل گلدان بکارید. لازم است هر سرشاخه شامل دو یا سه جوانه باشد. معمولاً یک ماه و نیم به طول میانجامد تا شاخههای خوابانیده شده ریشه دار شوند. برای سرعت بخشیدن به ریشه زایی شاخهها بهتر است قبل از قرار دادن ساقه در ماسه، قسمتی از آن را که باید در ماسه قرار گیرد با نوک چاقو خراش بدهیم. بعد از اینکه ریشهها تولید شدند شاخه را از پایه مادری جدا میکنیم.
ازدیاد به روش قلمه:
قبل از باز شدن جوانهها، شاخههای ضخیم را انتخاب نموده و هر ساقه را به چند قطعه به طول ده تا بیست سانتی متر تقسیم میکنیم. قلمههایی را انتخاب کنید که دارای سه تا چهار جوانه باشند، این قلمهها باید حداقل به مدت دو ماه در ماسه کاشته شوند. قلمههای کاشته شده را در سایه قرار دهید و همه روزه به آنها آب بدهید. بعد از دو ماه آنها را به گلدان اصلی یا باغچه منتقل کنید.
پیوند:
برای ایجاد تنوع میتوانیم یاس رازقی را روی یاس چمپا پیوند کنیم و از هر بوته دو نوع گل به دست آوریم.
استفاده از گل یاس در صنعت عطرسازی
چینیها از سی سال پیش تاکنون گلهای یاس رازقی را برای تولید چای معطر مورد استفاده قرار دادهاند. در زمان قدیم در هندوستان گلهای رازقی را با کنجد مخلوط میکردند و روغن کنجد را که آغشته به این گل معطر بود میگرفتند، به این ترتیب عطرهای طبیعی تولید میشد. امروزه با استفاده از شیوههای مدرن، عطر رازقی را که یکی از بهترین و شاید گرانبهاترین عطر دنیاست تهیه و عرضه میدارند.