
زمان بندی و ترتیب (فصل دوم)
مطالب و آموزشهای این فصل فقط پیرامون زمان بندی و ترتیب قرار گیری و نمایش اشکال است. یکی از دالیل برتری نرم افزار سویش بر دیگر برنامهها همین زمان بندی و ترتیب قرار گیری است که بیشتر برنامههای تدوین فیلم مانند: اِدیوس و مُوی میکر، آن را شامل میشوند.
خب امروز میخواهیم با ابزار زمان بندی یعنی Timeline آشنا شویم:
شمارهها و اعدادی که در قسمت بالایی Timeline قرار دارند، تعداد فریمهای انیمیشن را مشخص میکنند. چون در قسمت Movie Properties هر ثانیه را 25 فریم انتخاب کردهایم پس سرعت گذرنده قرمز رنگ که در شکل بالا قرار دارد 25 فریم بر ثانیه است. پس یعنی جایی که الان گذرنده قرمز قرار دارد 1 ثانیه سپری شده است. اگر متوجه نشدید یکبار دیگه این صفحه رو به خونید چون اصلیترین بخش سویش همین جاست.
خب بهتره به انیمیشن فصل قبل یعنی حرکت مربع در راستای افقی برگردیم و Timeline اون رو بررسی کنیم. برای باز کردن انیمیشن باید از منوی File گزینه …Open رو انتخاب کنید و انیمیشن خود را باز کنید.
در شکل بالا میبینید که حرکت مربع در 28 فریم (از فریم 1 تا 28) انجام گرفته. به نظر حرکتش خیلی سریعه پس می خوام حرکتش رو کند کنم. در پنل Timeline روی نام شکل کلیک میکنم سپس روی حرکت شکل که (Movie (28 نام داره کلیک میکنم. میبینید که حرکت شکل در Timeline آبی میشه. حالا قسمت پایانی حرکت شکل رو میگیرم و هر وقت ماوس شکل شد تا فریم 50 میکشم تا حرکت مربع در 2 ثانیه انجام به شه.
تازه میتوانید به مربع چند بار حرکت بدین. برای این کار در پنل Timeline روی فریم بعدیِ آخرین حرکت شکل کلیک کنید (برای مثال آخرین حرکت مربع من روی فریم 50 است پس من روی فریم بعدی یعنی فریم 51 کلیک میکنم. (و از منوی ابزار دوباره ابزار Motion path را انتخاب کنید و این بار مربع را به سمت پائین یا سر جای قبلیاش حرکت میدهم.
خب حالا مربع سه تا حرکت شکسته داره اما شما میتوانید حرکات اشکال را خمیده و قوس دار کنید پس بیایید به مربع حرکت کش و قوس دار بدیم.
از پنل Timeline روی حرکت اول مربع کلیک کنید. سپس پنل Effect را که سمت راست صفحه قرار داره انتخاب کنید.
در اینجا میتوانید حرکتهای مربع رو کنترل و تغییر بدین. برای خمیده کردن حرکت مربع منوی باز شو Linear را انتخاب نمائید. سه گزینه وجود دارد:
1. گزینه Linear: برای حرکت در خط راست.
2. گزینه Quadratic: برای حرکت شکل با یک خمیدگی.
3. گزینه Cubic: برای حرکت شکل با چند خمیدگی (حرکت کش و قوس دار).
هر کدام که مطلوبتان است را انتخاب نمائید. برای مثال من گزینه Cubic رو انتخاب میکنم. بر روی حرکت شکل در صفحه دو نقطه ایجاد میشود. ماوس را روی یکی از نقطهها نگه دارید تا شکل ماوس قرمز رنگ شود سپس مکان نقطهها را تغییر دهید تا خمیدگی مورد نظر ایجاد شود.
خب حالا میخواهیم شکل در حالی که حرکت خمیده داره در حال حرکت، چرخش هم به کنه. برای این کار در Timeline روی حرکتی که میخواهید چرخش کنه کلیک کنید و از پنل Effect زیر خط سوم گزینه X=Y رو تیک بزنید. سپس در همان قسمت گزینه Rotate to رو انتخاب کنید. در منوی باز شو گزینههایی مختلف وجود دارد:
1. گزینه Unchanged: بدون چرخش.
2. گزینه Rotate CW by: چرخش در جهت عقربههای ساعت.
3. گزینه Rotate CCW by: چرخش در خلاف جهت عقربههای ساعت.
پس از انتخاب یکی از این گزینهها همانجا میزان چرخش بر حسب درجه رو از شما خواسته که برای مثال من 150 درجه در جهت عقربههای ساعت رو انتخاب کردم.
در همین پنل Effect با انخاب گزینه Move to X) _X) میتوانید میزان حرکت شکل در راستای افقی و با انتخاب گزینه Y (Move to_) Y میتوان میزان حرکت شکل در راستای عمودی را مشخص کنید.
با گزینه Scale to) xscale) هم میتوانید میزان بزرگ شدن و کوچک شدن شکل را در حال حرکت مشخص کرد.
با انتخاب گزینه Decrease by) alpha) میتوان میزان کدر و شفاف شدن شکل را مشخص کرد.
و با انتخاب گزینه Fade to) color) میتوانید میزان تغییر رنگ شکل در حال حرکت را از رنگی به رنگ دیگر تغییر دهید.
با کلیک بر روی گزینه Save Effect settings to file که در پنل Effect قرار دارد میتوانید حرکتها و چرخشها و خمیدگیها و تغییر رنگهایی را که ایجاد کردهاید را در محلی مناسب ذخیره کنید تا برای انیمیشنها و شکلهای دیگر هم استفاده کنید.
برای بارگذاری این افکتهای ذخیره شده نیز میتوانید گزینه Load Effect setting from file را انتخاب نمائید.
قسمت دوم این فصل ترتیب در Timeline است. از طریق گزینه New یک صفحه جدید بسازید و با استفاده از منوی باز شوی Movie Properties (آموزش کار با این منو را در فصل قبل یاد گرفتهاید.) ابعاد صفحه را 800*600 در نظر بگیرید.
حالا میخواهیم به چند جسم ترتیب دهیم. ابتدا شکلهای خود را رسم میکنیم. با استفاده از ابزار Ellipse، یک دایره رسم کنید. برای اینکه دایره شما تبدیل به بیضی نشود در هنگام کشیدن شکل، دکمه Shift را پایین نگه دارید. با Rectangle
یک مربع رسم کنید. بهوسیله ی ابزار Line
سه تا خط راست رسم کنید.(یک خط بلند، یک خط متوسط و یک خط کوتاه رسم کنید.) برای اینکه خط مورد نظرکج نشود، در هنگام کشیدن خط دکمه Shift را پایین نگه دارید.
خب، اشکال هم که رسم شدند. حالا میخواهیم به شکلها ترتیب دهیم. مثال میخواهیم دایره 2 ثانیه از اول انیمیشن نمایش داده شود و محو شود، پس از آن، 10 ثانیه مربع مشاهده شود، بعد، سه ثانیه خط بزرگ نمایش داده شود و خط متوسط و کوچک در عرض 1 ثانیه با هم شروع به نمایش کنند.
برای اینکه کار خودمون خیلی سادهتر به شه می خوام شکلها رو به فارسی نام گذاری کنیم تا هنگام کار اشتباه گرفته نشن. روی دایره کلیک کنید. در سمت راست صفحه، در پنل Properties تنظیمات شکل ظاهر میشود.
روبروی شکل که فضای خالی وجود دارد اسم شکل را به فارسی، دایره بنویسید.پایینتر از آن جایی که دو شکل
و
وجود دارند میتوانید ابعاد شکل را مشخص کنید.
باز هم پایینتر از آن روبروی جایی که شکل وجود دارد میتوانید نوع حاشیه شکل را مشخص کنید.
در جای میتوانید میزان کلفتی و نازکی خط دور شکل را مشخص کنید. در ضمن با دو گزینه
و
نیز میتوانید رنگ دور شکل و خود شکل را مشخص کنید که در فصل بعدی آن را کامل یاد میگیرید.
به این ترتیب نام شکلها را دایره، مربع، خط بزرگ، خط کوچک و خط متوسط نام گذاری کنید.
کار با Timeline…..
گفتیم که 2 ثانیه از اول انیمیشن، دایره نمایش داده میشود و تا نمایش مربع محو میشود. برای اینکه به دایره دستور دهیم در اول انیمیشن نمایش داده شود، باید به آن شروع دهیم. برای این کار روی فریم یک (چون اول انیمیشن است) شکل دایره کلیک راست کنید و گزینه Place را انتخاب نمائید. میبینید که در فریمِ یک دایره، شکل نمایان میشود که نشان دهنده شروع نمایشِ دایره است.
حالا باید به دایره دستور محو شدن پس از 2 ثانیه رو بدیم. چون هر ثانیه 25 فریم است پس باید برای 2 ثانیه روی فریم 50 کلیک کنیم. روی فریم 50 کلیک راست کنید. زیر گزینه Place، گزینه Remove را انتخاب کنید. میبینید که شکل ظاهر میشود که به معنای پایان نمایش است.
حالا میخواهیم یک ثانیه مربع نمایش داده شود البته پس از محو شدن دایره. در فریم 50 شکل مربع یعنی جایی که دایره حذف شده است یک Place ایجاد کنید و چون طول نمایش یک ثانیه است در فریم 75 به مربع
Remove دهید.
به همین ترتیب ادامه میدهیم. نمایش خط بزرگ 3 ثانیه است پس در فریم 75 به آن Place و در فریم 150 به آن Remove میدهیم.
حالا میخواهیم خط متوسط و کوچک با هم درعرض 1 ثانیه نمایش داده شوند. در فریم 150 به خطهای کوچک و متوسط Place و در فریم 175 به هر دو شکل
Remove بدهید.
این هم اولین انیمیشن ترتیبی شما……
جلوهها:
برای زیباتر شدن نمایش شکلها، تعویض تصاویر و نوشتهها از جلوهها (Effects) استفاده میشود که معمولاً در آلبومهای عکس دیجیتالی، فیلمهای عروسی و تولد و برخی فیلمها استفاده میشود. یکی از این جلوهها، جلوه Zoom است که شکل را دور یا نزدیک میکند.
با استفاده از گزینه New یک انیمیشن جدید بسازید. یک مستطیل رسم کنید. حالا میخواهیم به مستطیل جلوه دهیم. برای جلوه گذاری روی فریمی از شکل که در نظر دارید کلیک کنید. سپس از قسمت سمت چپ Timeline گزینه Add Effect را انتخاب نمائید.
در منوی باز شده، نقش هر گزینه به شرح زیر است:
* گزینه Browse: برای باز کردن جلوههای ذخیره شده توسط گزینه Save Effect settings to file .
* گزینه Place: برای نمایان کردن شکل.
* گزینه Remove: برای پایان دادن به نمایش شکل.
* گزینه Move: برای تغییر رنگها و حرکتها شکل با یک زمان مشخص شده.
* منو Fade: به دو قسمت Fade in (روشن شدن شکل (و Fade out) محو شدن شکل) تقسیم میشود.
* منو Zoom: به دو قسمت Zoom in (بزرگ نمایی (و (Zoom out (Zoom back) دور شدن) تقسیم میشود.
* منو Slide: برای خارج شدن و وارد شدن شکل به کادر از جهتهای مختلف.
* گزینه Blur: کشیده و جم شدن شکل.
* گزینه Repeat frames: مربوط به بخش فریمهاست که بهتره فعال با آنها کار نکنین.
* گزینه Revert: این هم مربوط به بخش فریمهاست.
* منوهای One، Return to start، Looping continuously، Disappear from position، Appear into position off: برای به کار بردن جلوههای مختلف از این 5 دسته استفاده میشود که آموزش هر یک از آنها کار دشواری است و از محدوده این آموزش خارج است.
* منو Core Effects: مجموعهای از چند افکت که زیاد مورد استفاده قرار میگیرند.
نویسنده: محمد مرادی