به امر به معروف و نهی از منکر بارها سفارش شده، البته باید توجه داشت که این کار واجب دارای شرایطی است که باید به آنها توجه کرد این شرایط عبارتند از:
۱- شخص باید معروف و منکر را به خوبی بشناسد تا بتواند درباره او دستوری صادر کند. در این صورت کاری که انسان نمی داند انجامش واجب و یا حرام است نمی تواند نسبت به آن امر یا نهی کند.
۲- احتمال بدهد که نصیحت او اثر بخش است و اگر مطمئن باشد که اثری ندارد واجب نیست.
۳- شخص گناهکار و قانون شکن اصرار به تکرار آن عمل داشته باشد و اگر کسی تعیین کند که دیگر تکرار نخواهد کرد لازم نیست به او امر یا نهی کند.
۴- امر به معروف و نهی از منکر سبب ضرر جانی یا آبرویی برای خود او یا دیگری نباشد.
مراحل امر به معروف و نهی از منکر
امر به معروف و نهی از منکر دارای مراحلی است که اگر مقصود و هدف انسان در مرحله اول تامین شود دیگر نوبت به مرحله بعد نمی رسد این مراحل عبارتند از:
۱- گناهکار با بی توجهی و بی اعتنایی دیگران نسبت به او آگاه شود و کار خود را ترک کند.
۲- با نصیحت و پند و اندرز دست از کار زشت خود بردارد.
۳- با او برخورد قانونی شود و بر اساس مقررات شرعی و اجتماعی مجازات گردد و این مجازات باید توسط محاکم قضایی انجام بگیرد نه آنکه هر کس خودش اقدام کند.
کسی که می خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند باید دلسوزانه عمل کند و مراقب باشد که در حضور دیگران گناه کار را سرزنش نکند. قصد و هدف خود را برای خدا انجام دهد نه آنکه از روی انتقام و ناراحتی و نارضایتی از مجرم باشد چه بسا گناهکاری که خطایی از او سر زده و دارای کارهای خوبی است که مورد محبت و لطف خداست و تنها این کار او سبب نارضایتی و خشم خداوند می باشد.